Nieuwsbrief maart 2019
Misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek (https://www.fx.nl/blog/6-misverstanden-over-de-aflossingsvrije-hypotheek)
De aflossingsvrije hypotheek behouden of aflossen: het blijft een discussiepunt. Daarin horen we veel goede argumenten, maar ook hardnekkige misverstanden.
Dit zijn de meest gehoorde misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek.
1. De aflossingsvrije hypotheek hoeft niet te worden afgelost
Dit is onjuist. In de meeste hypotheekaktes is een einddatum vermeld, meestal 30 jaar. Na deze economische looptijd mag de bank de hypotheeksom opeisen. In de praktijk zal de bank aanbieden om restschuld opnieuw te financieren.
U bent daarbij volledig afhankelijk van het aanbod van de bank. Zij kunnen eisen dat u start met aflossen en een hogere hypotheekrente rekenen. Het verlengen van de aflossingsvrije hypotheek is daarom
niet zonder risico (https://www.fx.nl/blog/de-aflossingsvrije-hypotheek-na-30-jaar-aflossen) .
2. De boeterente is een belemmering om af te lossen
Uit onderzoek blijkt dat de
boeterente (https://www.fx.nl/hypotheek/berekenen/boeterente) een belangrijke reden is om de hypotheek niet af te lossen. Dit is opvallend omdat de ruimte om de hypotheek boetevrij af te lossen tegenwoordig groot is:
* Jaarlijks mag 10% tot 20% van de hypotheeksom (afhankelijk van de geldverstrekker) boetevrij worden afgelost.
* Ook omzetten van de lopende hypotheek naar annuïtair of lineair aflossen (https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/nieuws/uw-hypotheek-annuitair-of-lineair-aflossen) is boetevrij, als deze wordt voortgezet bij dezelfde bank voor de resterende rentevaste periode.
3. De aflossingsvrije hypotheek is de goedkoopste hypotheek
Kijkend naar de maandlast dan is de aflossingsvrije hypotheek absoluut het goedkoopst. U betaalt immers geen aflossing en maakt optimaal gebruik van de hypotheekrenteaftrek. Dit fiscale voordeel wordt wel wat minder nu de hypotheekrenteaftrek versneld wordt afgebouwd (https://www.fx.nl/blog/hypotheekrenteaftrek-versneld-verlaagd-wijzigingen-berekening) .
Voor een aflossingsvrije hypotheek betaal je wel de hoogste hypotheekrente. Geldverstrekkers rekenen namelijk een renteopslag als niet wordt afgelost. Op termijn ben je dus duurder uit met een aflossingsvrije hypotheek (https://www.fx.nl/blog/aflossingsvrije-hypotheek-duurder) .
4. Ik wil vrij over mijn vermogen kunnen beschikken
Vrij over vermogen beschikken is een prettig idee. Door een combinatie van lage
spaarrente (https://www.fx.nl/sparen) , inflatie en mogelijk vermogensrendementsheffing (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/vermogen_en_aanmerkelijk_belang/vermogen/belasting_betalen_over_uw_vermogen/belasting_betalen_over_uw_vermogen) , wordt dit vermogen jaarlijks minder waard. Het kan interessant zijn om de aflossingsvrije hypotheek deels af te lossen om je belasting te verlagen. Tip: je kunt op meer manieren besparen met aflossen (https://www.fx.nl/blog/besparen-door-aflossen-hypotheek) .
5. De hypotheek blijft aflosvrij bij oversluiten
Huizenbezitters met een hypotheek van voor 2013 kunnen deze aflossingsvrij houden bij oversluiten. Dit wordt het overgangsrecht genoemd. De aflossingsvrije hypotheek oversluiten (https://www.fx.nl/blog/aflossingsvrije-hypotheek-oversluiten-voordelig) is echter aan regels gebonden.
6. Mijn aflossingsvrije hypotheek is geen risico, want ik heb overwaarde
Bij het verlengen van de hypotheek (na 30 jaar) toetsen geldverstrekkers de nieuwe hypotheek op het inkomen. Dit inkomen kan lager zijn, bijvoorbeeld na pensioen. Ook vervalt na 30 jaar de hypotheekrenteaftrek. Uw brutomaandlast wordt dus netto. De hypotheek verhuist dan van box 1 naar box 3. Dit betekent dat de hypotheek strenger wordt getoetst op basis van het inkomen.
Ook met overwaarde kan de inkomenstoets een struikelblok zijn als u de hypotheek wilt verlengen.
Is jouw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig?
Als je hebt afgelost of gespaard is het antwoord op deze vraag vaak ‘ja’. In een aantal situaties kan aflosvrij een risico worden, bijvoorbeeld als na de looptijd de hypotheek verlengd moet worden of de renteaftrek vervalt.
Controleer op tijd jouw aflossingsvrije hypotheek. Als het nodig is om meer zekerheid in te bouwen geldt: hoe eerder je start, hoe lager de impact op jouw maandlast.
Neem voor meer informatie contact op met onze hypotheekadviseur Harmen de Vries op telefoonnummer 0515 58 04 02.
Bron: fx nl
Autowijziging doorgeven in de avond of in het weekend
Het komt regelmatig voor dat u een auto koopt buiten onze openingstijden.
Hoe geeft u dit aan ons door?
Om de auto te kunnen verzekeren, dient u op dezelfde dag een email te sturen naar ons kantoor of onze voicemail in te spreken met de volgende gegevens:
– Naam, adres, woonplaats
– Kenteken van de nieuwe auto
– De meldcode (laatste 4 cijfers van het chassisnummer)
Wij kunnen op deze manier de auto aanmelden bij de verzekeraar. De eerst volgende werkdag zullen we dan contact met u opnemen om deze wijziging verder te bespreken