Welkom op ons kantoor! Kom langs of maak een afspraak!
Meteen contact met een van onze adviseurs? Direct contact? Bel: (0515) 580402

Nieuwsbrief februari 2021

78.000 aflossingsvrije hypotheken zijn ‘kwetsbaar’

Volgens de Autoriteit Financiële Markt (AFM) lopen 78.000 huishoudens in Nederland financieel risico omdat ze een aflossingsvrije hypotheek hebben. Zij lopen het risico dat ze op het moment dat de hypotheek afloopt de hypotheek niet kunnen herfinancieren waardoor ze gedwongen moeten verhuizen.

Bij de aflossingsvrije hypotheek wordt over de hele looptijd niks afgelost, er wordt alleen rente betaald aan de bank. Op deze manier zijn de maandlasten een stuk lager, maar aan het eind van de looptijd moet de hypotheek of afgelost worden of opnieuw worden gefinancierd. In Nederland zijn een totaal van 3 miljoen aflossingsvrije hypotheken waarvan 78.000 hypotheken risico lopen. Hiermee is volgens de AFM het aantal ’te overzien’.

Dit is waar het voor sommige huishoudens spaak loopt. Op het moment dat de hypotheek afloopt en de hypotheekeigenaren kunnen, doordat ze inmiddels met pensioen zijn of eigen bedrijf zijn gestart, niet meer een hypotheek krijgen voor het huis waar ze op dit moment al in wonen. Op dat moment zullen ze gedwongen moeten verhuizen.

Sinds 2013 mag een hypotheek niet meer volledig aflossingsvrij zijn. Dit mag nog voor maximaal 50% van de woningwaarde. Indien u uw hypotheek voor 2013 heeft afgesloten kunt u een volledig aflossingsvrije hypotheek hebben.

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek die voor 2013 is afgesloten? Dan is het verstandig om even contact op te nemen met uw adviseur! U kunt hier een contactformulier invullen, of u kunt bellen naar 0515 – 58 04 00 of mailen naar boskma.bv@attentiv.nl (Bron: AFM)

Belastingaangifte 2020 herinnering
Het is weer bijna tijd om aangifte inkomstenbelasting te gaan doen. De aangiftebrieven 2020 worden in de maanden januari en februari 2021 verstuurd. De belastingaangifte moet voor 1 mei 2021 bij de Belastingdienst binnen zijn. Is de aangifte vóór 1 april 2021 ingediend, dan krijgt u uiterlijk 1 juli een bericht van de Belastingdienst.

In verband met Corona gaat het dit jaar een beetje anders. Om zoveel reisbewegingen te beperken willen we u vragen om de gegevens voor het doen van de aangifte zoveel mogelijk digitaal te versturen. Als dit niet mogelijk is, willen we u vragen om per post alleen kopieën te sturen. Deze zullen we na het doen van de aangifte vernietigen.

We hebben ook weer een checklist samengesteld voor de gegevens die we nodig hebben voor het doen van de aangifte. Deze kunt u hier vinden en anders kunt u deze opvragen via trea.bijlsma@attentiv.nl.

Verhaalsrechtsbijstand
Op het moment dat u een botsing heeft met een andere partij is het vaak meteen duidelijk wie de aansprakelijke is. Alleen als dit niet het geval is kan dit leiden tot veel juridisch getouwtrek over en weer.

Hier kan de verhaalsrechtbijstand bij helpen. Deze aparte dekking op de autoverzekering neemt het werk van u over op het moment dat u en de tegenpartij het niet eens kunnen worden over de aansprakelijkheid bij het ongeluk dat u heeft gehad.

U hoeft dan geen brieven met verklaringen en uitleg naar de juridische hulp van de tegenpartij te sturen of de verzekeringsmaatschappij te overtuigen van uw versie van het verhaal. Dit neemt de rechtsbijstand op dat moment van uw over.

Deze dekking kan er dus voor zorgen dat u, bij een ongeluk waar veel discussie over is, wel de schade uitgekeerd krijgt waar u recht op heeft.

Mocht u interesse hebben in een verhaalsrechtsbijstand en/of nog vragen hebben, dan zijn wij bereikbaar op 0515 – 58 04 02 of boskma.bv@attentiv.nl.

emblem

Wij zijn pas tevreden als u dat bent

Attentiv A. Boskma B.V. is een hypotheek- en verzekeringskantoor en daarnaast Zelfstandig Adviseur van Regiobank. U vindt ons in Bolsward en wij helpen u graag met al uw financiële vragen. En het klinkt misschien als een cliché, maar wij zijn pas tevreden als u dat bent.