Welkom op ons kantoor! Kom langs of maak een afspraak!
Meteen contact met een van onze adviseurs? Direct contact? Bel: (0515) 580402

Nieuwsbrief februari 2020

Flexwerk en toch een hypotheek

Een vast contract was jarenlang de norm om een hypotheek te krijgen. Geldverstrekkers hebben zo de zekerheid dat de maandlast voor lange tijd gedragen kan worden.
Door flexibilisering van de arbeidsmarkt is een vast contract minder vanzelfsprekend. Werkgevers geven vaker tijdelijke contracten en de inzet van ZZP-ers, freelancers, uitzend- en oproepkrachten is gegroeid.
Een flexibel contract betekent niet automatisch dat een arbeidsrelatie niet duurzaam is of het inkomen niet bestendig. Gelukkig gaan ook steeds meer banken dit inzien en bieden een hypotheek zonder vast contract.

Hypotheek zonder vast contract: dit is mogelijk!
De laatste jaren zijn diverse initiatieven gestart voor ‘een hypotheek zonder vast contract’. Dit zijn de mogelijkheden:
• Intentieverklaring (werknemers met een tijdelijk contract)
• Inkomensbepaling (werknemers met een tijdelijk contract)
• Perspectiefverklaring (werknemers werkzaam bij een detacherings- of uitzendbureau)
• Arbeidsmarktscan (flexwerkers, uitgezonderd uitzendkrachten)
• Inkomensverklaring ondernemers (ondernemers met personeel, zzp’ers en freelancers)
Meer maatwerk voor een hypotheek
Banken mogen in specifieke situaties van de hypotheeknormen afwijken. Dit wordt ook wel ‘explain of maatwerk’ genoemd. Daarbij moet worden aangetoond en onderbouwd dat een hypotheek verantwoord is.
Wij kennen de diverse mogelijkheden bij de verschillende banken en helpen u de financiering rond te krijgen.
Neem contact op met ons kantoor voor meer informatie.

bron: hypotheekrentetarieven

Stormschade.

Een paar keer per jaar krijgen we in Nederland te maken met extreem weer. Raast er een storm over het land, dan kan er binnen minuten miljoenen aan schadekosten ontstaan. Vooral aan en rondom de woning. Gelukkig zijn er verzekeringen die de kosten door stormschade kunnen dekken; de opstalverzekering en in sommige gevallen de inboedelverzekering. Wat is stormschade, wat dekt de opstalverzekering en waar moet je de schade melden?
Windkracht
Voor schade aan de woning die ontstaat door een storm met windkracht 7 of hoger, kun je aankloppen bij de opstalverzekeraar. Sommige verzekeraars bieden een vergoeding bij schade door wind zonder dat de windkracht bepalend is. Schade is schade, vinden ze dan. Voor stormschade aan de inboedel – dus verplaatsbare spullen in en rondom het huis – kun je de inboedelverzekeraar benaderen. Het kan zijn dat er een eigen risico voor stormschade wordt gehanteerd. Dit eigen risico is in veel gevallen af te kopen. Neem hiervoor contact met ons op.

Verschil verzekering huur- en koopwoning
De eigenaar van een woning is altijd degene die de opstalverzekering moet afsluiten. Als je een huurwoning hebt, is de verhuurder dus verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering. Heb je stormschade aan de huurwoning die valt onder de opstalverzekering? Neem dan contact op met de verhuurder. Deze kan de verzekeraar dan benaderen over de schade. Is er schade ontstaan aan de inboedel? Een inboedelverzekering moet je zelf afsluiten, ongeacht koop of huur. Je moet dus zelf contact opnemen met de verzekeraar.
Gevolgschade
Naast directe schade, kan er ook gevolgschade ontstaan door een storm. Denk hierbij aan waterschade door een lekkage die is ontstaan door het wegwaaien van dakpannen. Of aan schade die door jouw omgevallen boom aan de woning van de buren is ontstaan. Ook hiervoor kun je naar de opstalverzekeraar stappen.

Stormschade schutting
Is er schade ontstaan aan de schutting? Dan kun je hiervoor een beroep doen op de opstalverzekering. Soms wordt niet alle schade aan een schutting vergoed. Dit is het geval als de schutting op de erfgrens gaat. De buurman is dan namelijk verantwoordelijk voor de andere helft van de kosten. Om deze reden krijg je dan vijftig procent van de kosten vergoed. De buurman of buurvrouw kan dan de eigen opstalverzekeraar benaderen. Loop je stormschade op aan de schutting en woon je in een huurwoning? Dan moet de verhuurder een beroep doen op de opstalverzekering. Het kan zijn dat een verzekeraar een vergoeding in natura biedt, er komt dan een deskundige langs die de schade aan de schutting herstelt.
Geen vergoeding
Wel zijn er uitzonderingen. Kon je de schade voorkomen, dan krijg je geen vergoeding. Heb je bijvoorbeeld slecht onderhoud verricht aan de woning, of heb je de ramen of deuren open laten staan tijdens een storm en is hierdoor schade ontstaan? Dan wordt dit gezien als je eigen schuld. Verder wordt niet alle waterschade vergoed. Zo valt schade door grondwater, overstroming bij het doorbreken van de dijken en sluizen, kades en waterkeringen niet onder de dekking.

Neem bij schade contact met ons op dan kunnen wij de schade indienen bij de verzekeraar. Ook is het mogelijk om de schade online te melden via onze site
www.solideverzekerd.nl

emblem

Wij zijn pas tevreden als u dat bent

Attentiv A. Boskma B.V. is een hypotheek- en verzekeringskantoor en daarnaast Zelfstandig Adviseur van Regiobank. U vindt ons in Bolsward en wij helpen u graag met al uw financiële vragen. En het klinkt misschien als een cliché, maar wij zijn pas tevreden als u dat bent.