Welkom op ons kantoor! Kom langs of maak een afspraak!
Meteen contact met een van onze adviseurs? Direct contact? Bel: (0515) 580402

Nieuwsbrief februari 2019

Een ‘rare’ hypotheekconstructie, een ’te dure’ hypotheek of een hypotheekverstrekker die niet meer ‘bestaat’ ! Wat nu?

Sinds 2017 is Nederland de economische crisis te boven. De productie per hoofd van de bevolking, dat wat we met z’n allen maken en verdienen, is terug op het niveau van 2008, na de dubbele economische dip in 2009 en 2012-2013.
Vlak voor en ten tijde van deze economische crisis waren er allerhande vreemdsoortige en relatief onbekende hypotheekverstrekkers op de Nederlandse hypotheekmarkt actief. Door de economische tegenwind was men toentertijd al lang blij dat men überhaupt een hypotheek kon afsluiten en dus waren we met z’n allen veel minder kritisch op het eind resultaat dan tegenwoordig. De hypotheekconstructies die geadviseerd en verstrekt werden waren lang niet altijd transparant, helder, begrijpelijk en bovenal ‘duur’.

Hierbij kun je denken aan een startershypotheek die toentertijd o.a. verstrekt werden door de overheid (SVN & Senternovem). Op het moment dat je op eigen inkomen niet voldoende kon lenen voor de beoogde hypotheek kon je in aanmerking komen voor een zgn. Startershypotheek. In veel gevallen loont het nu de moeite om te kijken of je deze ‘starterslening’ kunt omzetten naar een reguliere hypotheek (tegen een lagere rente).

Een hypotheek in combinatie met negatieve BKR registratie was in de tijd voor de crisis geen probleem er waren altijd wel een aantal hypotheekverstrekkers die gericht waren op deze doelgroep. Er werden door deze hypotheekverstrekkers (w.o. ELQ en Sparck) pittige hypotheekrentes in rekening gebracht maar in die tijd voor de crisis was dat voor de meesten geen issue, het ging immers om het verkrijgen van een hypotheek. De hoogte van de hypotheekrente was in die tijd minder van belang, hoezo crisis. Ook in deze situatie loont het de moeite om eens een afspraak te maken met onze hypotheekadviseur.

In die tijd waren er hypotheekverstrekkers actief op de Nederlandse markt die om allerlei redenen nu niet meer actief zijn, hierbij kun je denken aan een faillissement van een hypotheekverstrekker of het simpelweg staken van activiteiten op de Nederlandse hypotheekmarkt. Een bekend voorbeeld hiervan is de DSB Bank. Bij het verlengen van een rente vaste periode word je nu veelal een aanzienlijk hogere hypotheekrente aangeboden dan bij een hypotheekverstrekker die nog wel commercieel actief is. Met de huidige historisch lage hypotheekrente is het zeker de moeite waard om de bestaande hypotheek door te laten lichten door onze hypotheekadviseur Harmen de Vries.

Ook als u zich niet herkent in het bovenstaande, maar toch vragen heeft over uw hypotheek kunt u bij ons terecht.
Neem gerust contact op of kom langs bij ons op kantoor !

** Verlengen rijbewijs 65+
————————————————————
Het rijbewijs is in principe 10 jaar geldig. Dit ligt bijvoorbeeld anders bij iemand die ouder is dan 65 jaar. Vanaf 75 jaar moet voor een nieuw rijbewijs altijd een medische keuring worden ondergaan.
** van 65 tot 70 jaar
————————————————————
Het rijbewijs wordt afgegeven tot de leeftijd van 75 jaar wordt bereikt. Dus bij verlenging als u 65 jaar bent, wordt het rijbewijs afgegeven voor 10 jaar (tot 75ste verjaardag). Bij verlenging op 69 jarige leeftijd, wordt het rijbewijs afgegeven voor de duur van 6 jaar (tot 75ste verjaardag). De procedure voor het verlengen van het rijbewijs blijft zoals het was.
** van 70 tot 75 jaar
————————————————————
Verloopt uw rijbewijs als u tussen de 70 en 75 jaar bent dan wordt het rijbewijs afgegeven voor maximaal vijf jaar. Verloopt het rijbewijs als u 74 jaar bent, dan krijgt u een rijbewijs voor maximaal 5 jaar. In dat geval mag u dus blijven rijden tot uw 79ste zonder medische keuring.
** 75 jaar of ouder
————————————————————
Verloopt het rijbewijs als u 75 jaar of ouder bent dan moet u bij het aanvragen van een rijbewijs een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) invullen en een medische keuring ondergaan. Dit geldt ook als u het rijbewijs eerder aanvraagt dan dat het rijbewijs verloopt. De keuring is bedoeld om ook ouderen veilig en verantwoord aan het verkeer deel te laten nemen. Soms worden er aan de gezondheidstoestand voorwaarden voor het rijden gesteld, zoals bijvoorbeeld het dragen van een bril of het rijden met automatische versnelling.
Aan de hand van deze Gezondheidsverklaring en de medische keuring wordt bepaald of u rijgeschikt bent. Indien u rijgeschikt bent bevonden wordt het rijbewijs verlengd voor maximaal 5 jaar.
Ook al vervallen alle andere rijbewijs categorieën omdat u niet rijgeschikt bent, u behoudt altijd het AM rijbewijs. Hiermee mag onder andere een brommobiel worden bestuurd.

Begin op tijd
Wij adviseren ruim op tijd te beginnen met de aanvraag voor het verlengen van het rijbewijs. Doordat er een medische keuring plaats moet vinden, kost de procedure veel tijd. Wanneer het rijbewijs verlopen is tijdens de aanvraag procedure, dan mag men niet meer rijden tot het ontvangst van het nieuwe rijbewijs. Het CBR streeft ernaar om alle aanvragen van een Verklaring van geschiktheid zo spoedig mogelijk af te handelen, met een maximumtermijn van vier maanden. Als het CBR doorverwijst naar een medisch specialist dan heeft u ook daar met lange wachttijden te maken. Hierdoor kan de procedure nog meer tijd in beslag nemen.

BV zelfstandig adviseur van RegioBank te Bolsward

emblem

Wij zijn pas tevreden als u dat bent

Attentiv A. Boskma B.V. is een hypotheek- en verzekeringskantoor en daarnaast Zelfstandig Adviseur van Regiobank. U vindt ons in Bolsward en wij helpen u graag met al uw financiële vragen. En het klinkt misschien als een cliché, maar wij zijn pas tevreden als u dat bent.